GROEICULTUUR BOUWEN

If you’re not prepared to be wrong, you’ll never come up with anything original.
— Ken Robinson

Fouten maken mag. Sommigen zullen zeggen: fouten maken moet! Omdat het een essentieel onderdeel is van experimenteren en leren.

Het is iets dat we meegeven aan onze kinderen, om hun ontwikkeling en leren te stimuleren. Maar het is ook iets dat we snel weer afleren, zodra het werkende leven begint. En dat is een gigantische rem op onze persoonlijke ontwikkeling en op het innovatieve vermogen van onze organisaties.

Want het is natuurlijk onvermijdelijk dat niet alle initiatieven slagen, maar laat het dan vooral een “fast fail” zijn. En zorgen we daarvan leren, door goed en gestructureerd te evalueren. Zodat we deze vorm van falen kunnen vieren als een succes, als een bron van waardevolle inzichten.

Maar het kan heel moeilijk zijn om te doorbreken. Want de angst om fouten te maken kan vele verschijningsvormen hebben. Soms heet het “draagvlak zoeken” of “een gedegen plan van aanpak”, soms heet het “handelingsverlegen zijn" of het vermijden van “career limiting moves”. Maar hoe het ook heet, het moet eruit. Want het is een mindset die professionele groei belemmert en de vijand is van creativiteit en snelheid.

Wil je uitgebreid lezen over dit onderwerp, dan raden we je van harte aan om één van de boeken hieronder te lezen.